Naturalne antydepresanty: czekolada, banan i kawa w jednej szklance mocno odżywczego napoju.
Miks trzech składników o cudownym działaniu: czekolada poprawia nastrój, banan ma działanie energetyzujące, a napar kawy pobudza umysł i rozgrzewa. Koktajl czekoladowo-bananowy to szybki przepis na lekki, smaczny i zdrowy deser z kakao, idealny na jesienną depresję. A przygotowanie go zajmie Ci tylko kilka minut ....
Polecam cudowne "lekarstwo" na jesienną chandrę! :)
Kawowy koktajl bananowy? Czy .... Kawa bananowa? Nie mogę się zdecydować, jak go nazwać .... ;)
Miks trzech składników o cudownym działaniu: czekolada poprawia nastrój, banan ma działanie energetyzujące, a napar kawy pobudza umysł i rozgrzewa. Koktajl czekoladowo-bananowy to szybki przepis na lekki, smaczny i zdrowy deser z kakao, idealny na jesienną depresję. A przygotowanie go zajmie Ci tylko kilka minut ....
Polecam cudowne "lekarstwo" na jesienną chandrę! :)
Kawowy koktajl bananowy? Czy .... Kawa bananowa? Nie mogę się zdecydować, jak go nazwać .... ;)
Przepis: Koktajl bananowo-czekoladowy z nutą kawy
Składniki na 2 koktajle:
2 op. jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietany)
2 łyżeczki kakao + 100 ml mocnej kawy espresso
2 duże banany - odmiana sweet
2 łyżeczki cukru trzcinowego
mały kawałek gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
Przygotowanie:
Banany po obraniu ze skórki i pokrojeniu na kawałki, przełóż do misy blendera. Dodaj jogurt (opcjonalnie śmietankę) oraz kakao i cukier trzcinowy. Zmiksuj. Na końcu wlej małą kawę espresso. Powstanie płynny, gładki mus.
Kawałek gorzkiej czekolady zetrzyj na drobne wiórki. Koktajl przed podaniem przelej do wysokich szklanek i posyp wiórkami czekoladowymi.
Moja rada #1
Zamiast jogurtu, możesz użyć śmietanki kremówki, a wówczas koktajl będzie jeszcze smaczniejszy!
Moja rada #2
Oczywiście, jeśli ten koktajl mają pić dzieci, zrezygnuj z dodatku prawdziwej kawy.
2 op. jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietany)
2 łyżeczki kakao + 100 ml mocnej kawy espresso
2 duże banany - odmiana sweet
2 łyżeczki cukru trzcinowego
mały kawałek gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
Przygotowanie:
Banany po obraniu ze skórki i pokrojeniu na kawałki, przełóż do misy blendera. Dodaj jogurt (opcjonalnie śmietankę) oraz kakao i cukier trzcinowy. Zmiksuj. Na końcu wlej małą kawę espresso. Powstanie płynny, gładki mus.
Kawałek gorzkiej czekolady zetrzyj na drobne wiórki. Koktajl przed podaniem przelej do wysokich szklanek i posyp wiórkami czekoladowymi.
Moja rada #1
Zamiast jogurtu, możesz użyć śmietanki kremówki, a wówczas koktajl będzie jeszcze smaczniejszy!
Moja rada #2
Oczywiście, jeśli ten koktajl mają pić dzieci, zrezygnuj z dodatku prawdziwej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz