20 paź 2016

Krem z dyni z krewetkami, oregano i syropem klonowym

Zupa krem z pieczonej dyni, krewetki, syrop klonowy, oregano .... Orzechowo-kasztanowa w smaku dynia hokkaido króluje jesienią w mojej kuchni!
 
 


Dziś gotuję pyszną zupę krem z dynią pieczoną w syropie klonowym. Przepis jest prosty i wykwintny jednocześnie! Dodatki do zupy to kwestia smaku, ja ją najbardziej lubię samą, albo w wersji oregano i krewetkami, albo tylko z odrobiną jogurtu i świeżymi listkami, podaną z kromeczkami pełnoziarnistego pumpernikla. Ale krojenie dyni (obieranie w przypadku dyni hokkaido możesz sobie darować) nie należy do najłatwiejszych czynności - będzie potrzebny dobry, ostry nóż kuchenny i trochę cierpliwości.  
 
Przygotowanie zupy zaczynam od upieczenia pokrojonej w kostkę dyni na blaszce. Dodatkowo skrapiam dynię syropem klonowym lub z cukru trzcinowego. Pieczenie wydobywa z dyni pikantno-słodki smak. Dodaję bulion warzywny, miksuję i pyszna, lekka zupa krem z dyni gotowa! Miałam dziś mnóstwo spraw na mieście i zupę z dyni przygotowałam wcześniej. Czeka już ugotowana w garnku na piecu, jak przyjdą moi goście, szybko ją podgrzeję. 
 
Do mnie przychodzi dziś moja przyjaciółka Maja z resztą naszych znajomych .... Krem z dyni czeka już w garnku na piecu, jak przyjdą, szybko go podgrzeję, udekoruję krewetkami i podam z kieliszkiem białego wina. Muszę jeszcze tylko wymyślić coś pysznego na deser .... 

Jeszcze tylko przepis na zupę wrzucę na mojego bloga i podaję do stołu .... Smacznego!
 

Przepis: Krem z dyni z krewetkami, oregano i syropem klonowym
 
Składniki na 4 osoby: 
1 mała dynia hokkaido (ok. 2 kg)
1/2 kg świeżych krewetek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli morskiej  
2 łyżki syropu klonowego
świeże listki oregano do dekoracji 
1 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 

2 wersja:
jogurt, listki melisy, kromeczki pumpernikla, ... itp.  
 

Przygotowanie: 
 
1. Zaczynamy od przygotowania dyni: dynię umyj pod bieżącą wodą, ostrym nożem przekrój na pół, pokrój na grube plastry. Skórkę pozostaw, usuń miąższ wraz z pestkami i pokrój w kostkę. 

2. Dynię pokrojoną w kostkę przełóż na blaszkę, następnie skrop syropem klonowym i oliwą, posyp szczyptą soli. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut (czas pieczenia zależy od gatunku dyni). Po upieczeniu dynię odstaw do wystudzenia.

3. W tym czasie obierz i upiecz krewetki.

4. Ugotuj bulion z warzyw - jak to zrobić, znajdziesz w PRZEPISIE na Bulion warzywny.

5. Teraz przygotuj zupę krem: upieczone (i wystudzone) kawałki dyni przełóż do głębokiego naczynia, dolej bulion i całość zmiksuj. W razie potrzeby dopraw solą do smaku. Zupę przelej do garnka i podgrzej. Rozlewaj gorącą na talerze.
 
Moja rada:
Krem z dyni podawaj z krewetkami i posiekanymi listkami oregano lub w 2. wersji z kleksem jogurtu naturalnego i kromeczkami razowego pumpernikla. 




 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz