6 gru 2016

Fondue czekoladowe z owocami, bakaliami i kokosem

Wyjątkowy smakołyk oraz specjalny rytuał: cząstki owoców nabiera się na szpadki, zanurza w miseczce z sosem i następnie obtacza w wiórkach kokosowych ....
 
 



Polecam przepis na Fondue [czytaj fą-di] z gorącą czekoladą, owocami i kokosem, idealny na specjalne okazje: na Mikołaja, na romantyczny wieczór we dwoje albo na imprezę sylwestrową. Przygotowanie deseru nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Jest duża dowolność w wyborze dodatków do tego deseru - weź po prostu te owoce, które najbardziej lubisz! Podaję składniki dla 2 osób, w razie potrzeby zwiększ podane ilości.

Czekoladowe Fondue to prawdziwy .... smak raju! :)
                                                
Fondue czekoladowe z owocami, bakaliami i kokosem
 
Składniki dla 2 osób: 
Sos: 125 g czekolady gorzkiej, 75 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

Sałatka owocowa: 2 gruszki, 200 g ulubionych suszonych owoców, np. daktyle (bez pestek), figi, morele, .... + 1 kieliszek wina

Dodatkowo: wiórki kokosowe, szczypta cynamonu, migdały 

Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na pół, wydrąż środki. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 230° C. Po upieczeniu pokrój w plasterki, posyp cynamonem.

2. Zrób sos: połam czekoladę na drobniejsze kawałki i powoli ogrzewaj z cukrem oraz śmietaną. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorący sos czekoladowy przelej do ładnej miseczki bezpośrednio przed podaniem na stół.

3. Przygotuj owoce: plasterki pieczonej gruszki i uprzednio sparzone wrzątkiem i namoczone w winie suszone  daktyle, morele, .... itp. ułóż dekoracyjnie na talerzu. Dosyp garść wiórków kokosowych.

4. Cząstki owoców nabieraj na szpadki, maczaj w sosie i następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych.

Moja rada:
Najlepsza będzie  gorzka czekolada o zawartości kakao 70%-90%.

 Połam czekoladę na drobniejsze kawałki, a następnie powoli podgrzewaj z cukrem i śmietaną do całkowitego rozpuszczenia ....

     Jest całkowita dowolność w wyborze owoców i bakalii do tego deseru - weź po prostu te, które najbardziej lubisz ....


Plasterki pieczonej gruszki i namoczone w winie daktyle ułóż na talerzu, dosyp garść wiórków kokosowych ....


  Specjalny rytuał: cząstki owoców nabieraj na szpadki, zanurzaj w czekoladowym sosie, a następnie obtaczaj w wiórkach .... Dobrej zabawy! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz