15 gru 2016

Muffinki piernikowe z granatem i czekoladą

Świąteczne pierniczki i muffinki czekoladowe, 2 w jednym,  pachnące  piernikiem i  prawdziwą  czekoladą, z soczystym granatem ....
 



Muffinki z czekolady, z nutą korzennych przypraw, ozdobione kulkami świeżego, soczystego granatu mają magiczną moc - wprowadzają do domu świąteczny nastrój, dodają energii i zapobiegają zimowej depresji! :) Warto jest zrobić jeszcze teraz przed świętami, a przygotowania świąteczne pójdą Wam jak po maśle! ;)

A samo przygotowanie tych cudownych muffinek jest niezwykle proste, wystarczy wymieszać składniki, a muffinki się zawsze udają! O ich smaku decyduje jakość składników - podstawą jest najlepsza gorzka czekolada, jaką uda Ci się dostać w sklepie, z dużą zawartością prawdziwego kakao. I oczywiście akcent sezonu czyli czerwone owoce granatu. Te muffinki to must bake dla wszystkich fanów czekolady i pierniczków, do których i ja się zaliczam ....

Kuszące słodkości na (przed)świąteczny weekend, na deser po eleganckim obiedzie!
 
Przepis: Muffinki piernikowe z granatem i czekoladą

Składniki na 8 muffinek: 

Na ciasto:
185 g mąki pszennej
75 g mąki kartoflanej
75 g mielonych migdałów
100 g gorzkiej czekolady (kakao 90%)
6 jajek
120 g cukru trzcinowego
1 i 1/2 owocu granatu
1 łyżeczka korzennych przypraw - cynamon, imbir, kardamon, itp.
70 g masła 
1/2 łyżeczki sody, szczypta soli

Na polewę:
100 g czekolady gorzkiej 
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego
plus dekoracja: 1/2 owocu granatu

Przygotowanie:
1. Odważ oba rodzaje mąki - pszenną i kartoflaną, a następnie przesyp je przez sito do dużej misy. Dodaj zmielone migdały, cukier trzcinowy, sodę i szczyptę soli. Zmiksuj trzepaczkami. Wbij jajka, dodaj odważone 70 g masła śmietankowego. Ponownie całość wymieszaj trzepaczkami.

2. Owoce granatu sparz, przekrój na pół, wydostań ziarna, pozbywając się skórek i białych włókien. Kulki z 1/2 granatu zachowaj do dekoracji, pozostałe zmiksuj blenderem na pulpę. 

3. Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Czekoladę oraz pulpę z granatu dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką. Natłuszczone foremki do muffinek napełniaj ciastem.

4. Wstaw na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 230° C. Po upieczeniu odstaw muffinki w chłodne miejsce.

5. W tym czasie zrób polewę: połam czekoladę na kostki i powoli ogrzewaj z masłem i ze śmietanką. Dodaj cukier trzcinowy. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorącą masą polej babeczki.
 
Moja rada:
Muffinki po upieczeniu ostudź, następnie wyjmij z foremek i polej kremem czekoladowym, a bezpośrednio przed podaniem na stół udekoruj świątecznie kulkami granatu.



Przed podaniem na stół udekoruj mufffinki orzeźwiającym i soczystym granatem ....

.... podane z filiżanką ulubionej kawy, smakują jak z najlepszej cukierni ....


 

1 komentarz:

  1. Te muffinki wyglądają dużo lepiej niż z cukierni <3! mniam:)

    OdpowiedzUsuń