30 sty 2017

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Czekoladowa rozkosz czyli przepis na pyszną czekoladę do picia na gorąco, przygotowaną z prawdziwej gorzkiej czekolady ....





Wybieram dobrą czekoladę o zawartości powyżej 70% kakao, dodaję mleka i śmietany kremówki, podgrzewam, doprawiam do smaku odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu - gotowe! Gorącą czekoladę podaję w porcelanowych filiżankach, udekorowaną odrobiną bitej śmietany i startą czekoladą ....
 
Uwielbiam ją na śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek ... :) :) :)
 
Czekolada w poniedziałek, wtorek, .... piątek, sobotę .... 

Przepis: Gorąca czekolada z bitą śmietaną 
 
Składniki na 2 filiżanki: 
200 ml śmietany kremówki 30-36%
200 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70% kakao)
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu 

Do dekoracji: 
2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%
kawałek gorzkiej czekolady (do starcia na wiórki) 

Przygotowanie:
Mleko oraz śmietanę podgrzej w małym rondlu. Dodaj pokruszoną w cząstki gorzką czekoladę, cukier trzcinowy i szczyptę cynamonu. Energicznie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Moja rada:
Gorącą czekoladę przelewaj do porcelanowych filiżanek. Udekoruj odrobiną bitej śmietany i startą czekoladą. 


Uwielbiam ....

Mmmm, pycha ...

Chwilo trwaj ....


 



3 komentarze:

  1. nie masz sumienia dziewczyno! to wygląda tak apetycznie że się zaśliniłam... nie ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taaak... ja też dostałam ślinotoku :D!

    OdpowiedzUsuń