7 lut 2017

Bulion warzywny

Delikatny w smaku, bulion z warzyw podsmażonych na maśle, z nutą białego wina .... pyszny, gorący i aromatyczny ....






Domowy bulion  z warzyw ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Bulion podany w dużych, porcelanowych filiżankach będzie elegancką przystawką do obiadu. To także idealna baza do przygotowania wszelkich zup, sosów i dań. Smaczny i zdrowy bulion warzywny - rozgrzewający, szybki i super prosty do przygotowania, dietetyczny, doskonały dla osób na diecie bezmięsnej, prawdziwy wywar z warzyw na zupę .... 

Jak zrobić bulion warzywny? To bardzo proste! Polecam mój przepis:

 
Przepis: Bulion warzywny

Składniki dla 4 osób:
2-3 średnie marchewki - najlepiej ekologiczne
1 mały seler lub 1/2 dużego
2 pietruszki - korzeń
1 por - biała część
1 cebula czerwona
2-3 łyżki masła 
1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
suszone oregano do smaku

Przygotowanie:
1. Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Z cebuli i pora usuń zewnętrzne liście. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, przekrój wzdłuż.
 
2. Dwie łyżki masła rozpuść w głębokim rondlu, wrzuć włoszczyznę, krótko podsmaż, ok. 2-3 minut. Zalej podsmażone w maśle warzywa wodą, dodaj soli do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż warzywa staną się miękkie. 

3. Pod koniec gotowania dolej kieliszek białego wina (opcjonalnie) oraz dodaj suszone oregano. Jeśli bulion się zbytnio wygotuje, dolej do wywaru przegotowanej wody.

Moja rada:
Bulion podawaj gorący w filiżankach jako przystawkę do obiadu albo wykorzystaj jako smaczną bazę do przygotowania zup i sosów.


2 komentarze:

  1. Bulion warzywny to podstawa w kuchni - można go pić, jeść, ale i wiele dań jest na nim przygotowywanych. Niezbędny! :-)

    OdpowiedzUsuń