1 lut 2018

Bulion warzywny

Delikatny w smaku bulion z warzyw podsmażonych na maśle, z nutą białego wina. Pyszny, gorący i aromatyczny.





Domowy bulion  z warzyw ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Bulion podany w dużych, porcelanowych filiżankach będzie elegancką przystawką do obiadu. To także idealna baza do przygotowania wszelkich zup, sosów i dań. Smaczny i zdrowy bulion warzywny - rozgrzewający, szybki i super prosty do przygotowania, dietetyczny, doskonały dla osób na diecie bezmięsnej, prawdziwy wywar z warzyw na zupę. Idealny na każdą pogodę i nie-pogodę :)

Jak zrobić bulion warzywny? To bardzo proste!
Polecam mój przepis:

 
Bulion warzywny

Składniki dla 4 osób:
2-3 średnie marchewki - najlepiej ekologiczne
1 mały seler lub 1/2 dużego
2 pietruszki - korzeń
1 por - biała część
1 cebula czerwona
2-3 łyżki masła 
1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
suszone oregano do smaku

Przygotowanie:
1. Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Z cebuli i pora usuń zewnętrzne liście. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, przekrój wzdłuż.
 
2. Dwie łyżki masła rozpuść w głębokim rondlu, wrzuć włoszczyznę, krótko podsmaż, ok. 2-3 minut. Zalej podsmażone w maśle warzywa wodą, dodaj soli do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż warzywa staną się miękkie. 

3. Pod koniec gotowania dolej kieliszek białego wina (opcjonalnie) oraz dodaj suszone oregano. Jeśli bulion się zbytnio wygotuje, dolej do wywaru przegotowanej wody.

Moja rada:
Bulion podawaj gorący w filiżankach jako przystawkę do obiadu albo wykorzystaj jako smaczną bazę do przygotowania zup i sosów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE 

Pasta z awokado w 2 wersjach smakowych

Kapusta kiszona ze śliwkami

 
 


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię bulion warzywny! Najbardziej chyba lubię popijać sam, a nie jako bazę do zup :)

    OdpowiedzUsuń