17 lut 2017

Pączki z różą


Przepis na pączki! Pączki drożdżowe, tradycyjne pączki domowe nadziewane marmoladą, dżemem lub konfiturą, smażone w oleju (oliwie), z lukrem lub cukrem pudrem. Najlepsze, domowe pączki z różą, z tradycyjnego przepisu mojej Mamy, idealne na Karnawał, Tłusty Czwartek i nie tylko ....
 
 


 
Najważniejsza rada, jaką dostałam od Mamy, to zrobić próbę, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Należy wrzucić kawałeczek ciasta do podgrzanej oliwy, próbny kawałek powinien zaraz wypłynąć, ale się nie palić. Następnie wkładam delikatnie pączki do tłuszczu, smażę do ładnego zrumienienia. Uwaga: powinny się same odwrócić, jeśli nie - należy przewróć. Będą ładnie przysmażone góra-dół, dookoła obwodu powstanie apetyczny, jaśniejszy paseczek. Pączki wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam na papierze kuchennym. Do nadziewania użyłam domowej konfitury z róży. Na zakończenie posypałam cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Smaczne będą też z lukrem. Jeśli wolisz zrób lukier i polukruj.
 
 
W porcelanowym dzbanku parzy się aromatyczna herbata, cytryna już pokrojona w plasterki, w kuchni mieszają się smaki i aromaty, za chwilę zaczynam sobotni relaks z pączkiem i herbatą ....
 
Udanego weekendu .... i oczywiście smacznego pączka! 💜💜💜💜 
 
Przepis: Pączki z różą
 
Składniki na 40 pączków:
Na zaczyn:
100 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
100 ml ciepłego mleka 
 
Na ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 całe jajko + 5 żółtek
100 g cukru
100g masła
400 ml mleka
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki soli
 
Na farsz:
słoik domowych konfitur z róży  
 
Do dekoracji:
cukier puder
cynamon
 
Do smażenia:
oliwa (specjalna oliwa do smażenia) 
 
Przygotowanie: 
1. Zrób zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, 1/2 ciepłego mleka i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie jajka utrzyj z cukrem. Do głębokiej misy przesyp odważoną mąkę, zrób dołek i wlej zaczyn.
 
2. Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj jajka utarte z cukrem, ciepłe (nie gorące) masło z mlekiem, łyżkę octu i szczyptę soli. Całość zmiksuj trzepaczkami na wolnych obrotach. Następnie ciasto wyrób w rękach.
 
3. Nabieraj łyżką jednakowe porcje i formuj w rękach kulkę, odstaw do wyrośnięcia. Uwaga: jeśli ciasto się klei, posyp ręce mąką. Z tej porcji wychodzi 40 pączków. W głębokim garnku rozgrzej oliwę do smażenia.
 
4. Zrób próbę: wrzuć kawałeczek ciasta, próbny kawałek powinien zaraz wypłynąć, ale się nie palić. Wkładaj delikatnie pączki do tłuszczu, smaż do ładnego zrumienienia. Powinny się same odwrócić, jeśli nie - przewróć. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz na papierze kuchennym.
 
Moja rada:
Po wystygnięciu, przy pomocy szprycy, nadziewaj konfiturą różaną. Na zakończenie posyp pączki (przesiewając przez sitko) cynamonem, wymieszanym z cukrem pudrem.
 
 

    Pączki posypuję cynamonem i cukrem pudrem .... bo tak najbardziej je lubię ....



       Herbatka się parzy, cytryna już pokrojona w plasterki, pączki pięknie pachną, weekend się zaczyna ....


 

2 komentarze:

  1. O mniam <3 Domowe pączki i to jeszcze z różą. W weekend biorę się za ich przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń