5 lut 2017

Pieczarki duszone z cebulką

Prosty przepis na pyszne pieczarki z patelni, idealna gorąca przystawka do obiadu, farsz albo do zamrożenia ....
 
 


Grzyby leśne czy hodowlane? Jedne i drugie mają swoje wady i zalety. Ja lubię pieczarki, bo są dostępne w sklepie przez cały rok i są bezpieczne, nie ma ryzyka zatrucia.  Posiekane i podsmażone na małej ilości oliwy lub oleju z cebulką są pyszne, mają wspaniały pikantny smak oraz aromat. Zrobię od razu większą ilość pieczarek (wystarczy tylko podwoić składniki). Część pieczarek wykorzystam od razu do obiadu, a pozostałe włożę do woreczków i zamrożę. Będą idealne na chłodniejsze dni do szybkich dań, do pieczonej piersi z kurczaka albo jako farsz do pizzy albo pierogów ....
 
Podaję prosty przepis na pieczarki duszone z cebulką na patelni:

Przepis: Pieczarki duszone z cebulką

Składniki:
1/2 kg dorodnych pieczarek

1 średnia cebula
1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia 


Przygotowanie:

1. Posiekane grzyby i cebulę podsmaż na patelni z łyżką oliwy. Podlej odrobiną wody (1 łyżka) i duś pod pokrywką przez ok. 15 minut.
 
2. Kilka minut przed końcem duszenia zdejmij pokrywkę, żeby płyn odparował. Gotowe!
 
Moja rada:
Gorące pieczarki z patelni wykorzystaj do obiadu albo po schłodzeniu przełóż do woreczków i zamroź na później.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz