2 lut 2017

Pieczone gruszki z cynamonem i grzankami z gorgonzolą

Gruszki z nutą cynamonu i białego wina, podane z grzankami z bagietki z pikantnym włoskim serkiem, kuszące połączenie smaku pikantnego i słodkiego ....

 

Robisz imprezę? Szukasz pomysłu na fajną i szybką sałatkę? Przystawka z gruszkami cynamonowymi i gorgonzolą zapiekaną na grzankach to będzie idealne danie na imprezę. O jego smaku decyduje jakość użytych składników. Wybierz dobry ser pleśniowy, ja polecam włoską gorgonzolę, ale sprawdzi się każdy ser typu blue, wybierz po prostu swój ulubiony. Gruszki muszą być ładne - duże i mocno dojrzałe. To prosty i jednocześnie wykwintny przepis na szybką przekąskę.
 
 
Przychodzą dziś do mnie wieczorem znajomi, podam pieczone gruszki z grzaneczkami z serem i kieliszkiem dobrze schłodzonego wytrawnego szampana ...

Przepis: Pieczone gruszki z cynamonem i grzankami z gorgonzolą

Składniki na 4 osoby: 
4 dojrzałe gruszki 
1 łyżeczka cynamonu
1 kieliszek wina
100 g sera typu blue, np. gorgonzoli (lub innego ulubionego) 
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 
1 bagietka wiejska pszenno-żytnia  
bakalie do dekoracji - orzechy włoskie, suszone daktyle, ...itp. 

Przygotowanie:
Gorgonzolę lub inny ulubiony ser pleśniowy typu blue rozgnieć widelcem, wymieszaj z oliwą z oliwek. Bagietkę wiejską żytnią pokrój na kromeczki i podpiecz w piekarniku. Na każdej kromeczce rozsmaruj cienką warstwą pastę serową. 

Gruszki umyj, podziel na połówki, starannie wydrąż gniazda ze środka wraz z pestkami. Skrop odrobiną wina i posyp cynamonem. Rozgrzej piekarnik. Połówki gruszek opiekaj ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania włóż do pieca kromeczki z pastą serową.

Moja rada:
Podawaj gorące, ładnie udekorowane ulubionymi bakaliami - orzechami włoskimi, suszonymi daktylami, ... etc.

Gruszki mają złocisto-żółty kolor i delikatny słodki smak, a włoski ser gorgonzola dodaje pikantnego charakteru ....



Sałatka z gruszkami, cynamonem i serem pleśniowym to przepis na szybką przekąskę na lunch i na imprezę ....
 

3 komentarze:

  1. Świetne!
    Jadłabym na śnaidanie i na każdą okazję...bez orzechów...

    OdpowiedzUsuń
  2. wooow..! Ale zaskakujące danie! z chęcią bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń