4 lut 2017

Strudel z jabłkami, gruszkami i pieczonym winogronem

Delikatnie chrupiące ciasto, z mąki pełnoziarnistej, nadziewane dużymi kawałkami jabłek i gruszek oraz pieczonymi winogronami .... mmmm pycha!

 
 

Apfelstrudel, w klasycznej wersji, to po prostu słodka pulpa jabłkowo-cynamonowa, zawinięta w bardzo cienki listek ciasta z białej mąki, wody i dużej ilości masła. Strudel to wiedeńska specjalność, znany jest również w Północnych Włoszech. Tak, jak nie ma jednego przepisu na Wiener Schnitzel czy na sernik wiedeński, tak istnieją rozmaite odmiany przepisu na strudel z jabłkami. Mój domowy wypiek żni się od tego, podawanego w kawiarniach wiedeńskich.
 

 

Przepis oryginalny zmodyfikowałam w ten sposób, że do mąki pszennej dodałam mąki żytniej razowej w proporcji 4:1, dzięki czemu ciasto zyskało dodatkowo pyszny pikantno-orzechowy smak, oraz zmniejszyłam ilość masła z całej do pół paczki, (zgodnie z zasadą 1/2 masła = 1/2 kalorii!), a do farszu oprócz jabłek dodałam gruszki i winogrona .... "bo kopii nie robi się dosłownie", jak mawia Hagen, bohater mojej ulubionej komedii "Vinci".... :) ;)
 
 

Płyta z filmem już w odtwarzaczu, ciasto wyjęte z piekarnika, w ekspresie paruje eliksir kawowy, mieszają się smaki i aromaty ....

Za chwilę zaczynamy weekendowy relaks .... 
 

Przepis:  Strudel z jabłkami, gruszkami i pieczonym winogronem
 
Składniki na zaczyn:
1/3 op. świeżych drożdży (33 g)
1 łyżka cukru 
1/2 szklanki wody (100ml) 
 
Na ciasto:
280 g mąki pszennej
70 g mąki razowej żytniej
100g masła + 10g do natłuszczenia blaszki 
1 jajko
szczypta soli
 
Na farsz:
2 średnie jabłka, ok. 400 g
2 małe gruszki, ok. 300 g 
200-250 g winogron 
40 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego 

Przygotowanie: 

Zaczyn na ciasto:
1. W misce wymieszaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki wody i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do miski z zaczynem przesyp odważoną mąkę (oba rodzaje), wbij jajko, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na wolnych obrotach.
 
2. Następnie ciasto wyrób w rękach, uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i odstaw na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmij kulkę z folii, uformuj placek, połóż na ściereczce, podsyp mąką i rozwałkuj cienko na ok. 2-3 mm.
 
Farsz: 
1. Przygotuj owoce: umyj gruszki i jabłka, obierz, usuń pestki i ogonki, pokrój w dość grubą kostkę - ok. 1,5cm. Kulki winogron opłucz, przekrój na pół.
 
2. W głębokim rondlu rozgrzej masło, wrzuć kostki jabłek i gruszek, dodaj cukier, wymieszaj i pogotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, żeby owoce ładnie się karmelizowały. Zdejmij z ognia, dorzuć połówki winogron, wymieszaj. 
 
3. Farsz owocowy odsącz i wyłóż na ciasto. Placek zawijaj ostrożnie, starając się, aby nie wypłynął farsz. Nadaj ładny owalny kształt strudla. Za pomocą ściereczki przełóż strudel na wytłuszczoną blaszkę.

Moja rada:
Po zwinięciu wierzch ciasta posmaruj (za pomocą pędzelka) płynem pozostałym w rondelku ze skarmelizowanych owoców. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 C przez 35-40 minut. 

 
.... do nudnego farszu jabłkowego dodałam jeszcze inne owoce - gruszki oraz białe i różowe winogrona ....





Ciasto jest cienkie, wyraźnie krucho-drożdżowe w smaku ....


.... w farszu wyczuwalne są całe kawałki owoców, jabłek i gruszek ....

 
 

3 komentarze: