23 mar 2017

Polenta z kaszy kukurydzianej z pieczonymi warzywami

Babeczki kukurydziane (bezglutenowe) z polenty, podane z plastrami bakłażana i pomidorów, grillowanych w oliwie i ziołach. Pomysł na pyszne, lekkie danie z warzyw i kaszki kukurydzianej. Prosty przepis na włoską polentę :)
 

 

Co to jest polenta i jak się ją przygotowuje? Kaszka kukurydziana to główny składnik włoskiej polenty. Tradycyjną polentę przygotowuje się w prosty sposób z kaszki kukurydzianej i wody (w proporcji 1 : 2) oraz odrobiny masła i parmezanu. Podaje się ją z dodatkiem pieczonych warzyw.

Polentę zwykle robi się  na dużej blasze i zapieka, ja przygotowałam ją tym razem wygodniej - w formie babeczek, z małej ilości składników (dwie porcje). Babeczki kukurydziane z pieczonymi warzywami to lekkie, zdrowe, pyszne w smaku danie wegetariańskie (i bez glutenu). Polecam babeczki na szybki lunch dla dwojga. Również na weekendową imprezę z przyjaciółmi będą idealne i jako przystawka do obiadu, podawane przed daniem głównym.


Przepis: Polenta z kaszy kukurydzianej z pieczonymi warzywami

Składniki na 2 osoby:
1 bakłażan
2 pomidory malinowe
sól morska
oregano
oliwa z oliwek

Na polentę (2 babeczki):
1 filiżanka kaszy kukurydzianej drobnoziarnistej
2 filiżanki przegotowanej wody
1 łyżka masła
1 łyżka startego parmezanu (w diecie wegańskiej bez sera)
szczypta soli 

Przygotowanie:
1. Pokrój bakłażana ostrym nożem  na równe plastry o grubości ok. 5 mm. Pomidory sparz wrzątkiem (łatwiej obierzesz ze skórki) i pokrój na dość grube plastry.

2. Pokrojone warzywa przełóż do foremki i wymieszaj z marynatą (sól, oliwa, oregano). Pozostaw na pół godziny, żeby przeniknęły się smaki. Po tym czasie wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj, aż skórki bakłażana ładnie się przypieką. 

3. Ugotuj kaszę kukurydzianą (polentę): nastaw głęboki rondel z wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć kaszkę kukurydzianą, dodaj szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleiła do dna. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Przed końcem gotowania dodaj trochę masła i tartego parmezanu, wymieszaj. 

4. Kaszę po ugotowaniu, przełóż do tych samych filiżanek, w których odmierzałaś/eś składniki. Filiżanki z polentą ustaw na środku talerza dnem do góry. Odstaw na 1-2 min. W tym czasie rozłóż dekoracyjnie plastry upieczonego bakłażana i pomidora. Teraz zdejmij delikatnie filiżanki. Babeczki z polenty są gotowe.

Moja rada: 
Nie obieraj warzyw, tylko pozostaw skórkę, bo przypieczona skórka bakłażana nada potrawie lekko pikantny, charakterystyczny smak, a pomidory nie rozpadną się podczas pieczenia.

Uwaga:
Jeśli przygotowujesz babeczki z polenty dla większej ilości osób, zwiększ odpowiednio podane wyżej ilości składników, zachowując proporcje kaszy kukurydzianej i wody.  






 

2 komentarze: