16 mar 2017

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i bananami

Przepis na tort czekoladowy z kremem czyli lekki, puszysty biszkopt kakaowy, spód nasączany kawą i przekładany kremem czekoladowym z mascarpone. Pyszne ciasto czekoladowe, z bitą śmietaną, polewą z czekolady i fantazyjną dekoracją z orzechów i bananów ....
 

 
Znacie coś pyszniejszego, niż połączenie biszkoptu kakaowego, śmietankowego serka mascarpone, słodkich bananów, chrupiących orzechów włoskich i cudownych aromatów kawy i czekolady? Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, bitą śmietaną oraz bananami jest prosty i jednocześnie wykwintny! Reszta to kwestia smaku i własnej inwencji w dekorowaniu tortu: dobrze wystudzony biszkopt podzieliłam na dwa blaty, następnie nasączyłam mocnym espresso, jak do tiramisu, a do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, a dla koloru i zapachu kakao w proszku. I tak oto powstał mój tort czekoladowy! Wyjątkowego smaku nadają mu posiekane orzechy włoskie i banany. Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i bananami najbardziej smakuje bez okazji! :) Upieczony spontanicznie w środku tygodnia, podany z filiżanką dobrej kawy, w miłym towarzystwie ....





A oto mój przepis na tort czekoladowy z kremem czekoladowym,  bitą śmietaną i bananami .... Dobrej zabawy! :) 

Przepis: Tort czekoladowy z kremem czekoladowym,
bitą śmietaną i bananami
 
Składniki:
(tortownica o średnicy 24 cm)

Biszkopt czekoladowy:
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (ok. 50 g)
6 żółtek + 6 białek
150 g cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo będą potrzebne:
do nasączenia: 1 filiżanka mocnej kawy 
2 banany
100 g orzechów włoskich
do blaszki: masło
 
 
Krem do tortu:
1/2 l śmietany kremówki
250 g sera mascarpone
1 łyżka odtłuszczonego kakao w proszku
2 łyżki cukru trzcinowego (drobnego)
 
Glazura czekoladowa (polewa):
2 tabliczki czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70%
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki białego wina 

Dekoracja:
posiekane orzechy włoskie
plasterki banana
 
Przygotowanie: 
1. Biszkopt czekoladowy: białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz z żółtkami. Dodaj mąkę (oba rodzaje) wymieszaną z kakao. Całość wymieszaj i przełóż do blaszki natłuszczonej masłem (moja rada: natłuszczamy tylko dno blaszki). Piecz 45 minut w 180°C. Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty.

2. Zrób krem do tortu: pół litra śmietany kremówki przelej do czystego naczynia. Ubij na sztywno trzepaczkami z cukrem. Trochę ubitej śmietany odłóż do innego naczynia i odstaw do lodówki na później, śmietana przyda Ci się do dekoracji. Teraz ubijając dodawaj stopniowo kakao. Na końcu dodaj ser mascarpone i masę delikatnie wymieszaj łyżką. Krem czekoladowy z mascarpone gotowy! Jeśli nie wykorzystasz go od razu w całości, wstaw do lodówki, żeby nie stracił konsystencji. 

3. Przekładanie tortu: oba blaty biszkoptowe nasącz mocną kawą z ekspresu. Posiekaj 100 g orzechów włoskich, dwa banany obierz i pokrój w plasterki. Na spodzie tortu (wcześniej nasączonym) połóż plasterki bananów i drobno posiekane orzechy. Część orzechów i plasterków bananów odłóż do dekorowania tortu. Rozprowadź warstwę kremu czekoladowego mascarpone i następnie przykryj drugim blatem.

4. Przygotuj polewę do tortu: połam tabliczki gorzkiej czekolady na drobniejsze kawałki, powoli ogrzewaj w rondlu z 1-2 łyżkami wody lub białego wina, do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorącą masą posmaruj boki i wierzch tortu. Odstaw do schłodzenia.

Moja rada:
Po schłodzeniu tortu jego wierzch udekoruj bitą śmietaną. Dodatkowo połóż na każdej kupce śmietany plasterki banana i kawałki drobno posiekanych orzechów włoskich. Tort przechowuj w chłodnym miejscu.







 

1 komentarz: