22 maj 2017

Brzoskwinie z kokosową salsą

Brzoskwinie zapiekane z kokosem. Lekki i smaczny deser owocowy. Wykwintny, a jednocześnie prosty.




Brzoskwinie mają doskonały smak i piękny kolor. Miód daje słodycz, a dzięki dodatkowi kokosu deser nabiera egzotycznego charakteru. Wspaniale smakuje po eleganckim obiedzie i jako słodka przekąska w ciągu dnia.  Brzoskwinie w miodzie z kokosem idealnie pasują do letniego menu na party w ogrodzie. Uwielbiam je z gałką lodów lawendowych i z kieliszkiem dobrze schłodzonego szampana ....
 
Przepis: Brzoskwinie z kokosową salsą 
(Deser dla 2 osób):

2 dojrzałe brzoskwinie
sok z 1 cytryny 
4 łyżki miodu ekologicznego

2 łyżki wiórków kokosowych 
1 łyżeczka cukru trzcinowego

 
Przygotuj sos: miód rozprowadź odrobiną ciepłej (nie gorącej) wody, dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy i wiórki kokosowe. Wymieszaj.

Przygotuj brzoskwinie: owoce umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie podziel na połówki i starannie usuń pestki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C. Połówki brzoskwiń polej salsą z wiórkami kokosa i zapiekaj ok. 15 minut. Następnie odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem polej deser resztą sosu i udekoruj kwiatami.


 

10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :) Pyszna propozycja na małe co nieco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na lekki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie podane owoce, zdecydowanie wybieram :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie podane, ciekawa jestem smaku brzoskwini i kokosa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. brzoskwinie i kokos to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń