4 maj 2017

Pizza z truskawkami

Pizza na deser albo na śniadanie? Dlaczego nie?!

 

 
Od dawna marzył mi się taki typowy domowy placek drożdżowy z truskawkami i owsianą kruszonką, takie ciasto, które moja Mama podawała na niedzielne śniadanie. W życiu liczą się tylko chwile, więc celebrujmy te chwile, cieszmy się nimi! Pizza drożdżowa to jak sentymentalna podróż do przeszłości, do beztroskich lat dziecięcych, do śniadań z ciepłą drożdżówką i kubkiem kakao ....

UWAGA!!! Instrukcja zażywania :)
Pizzę z truskawkami podawaj w czasie weekendu, jak i w środku tygodnia, w dowolnych dawkach, popijaj czym chcesz i nie konsultuj lekarza ani farmaceuty! ;) Skutki uboczne: gwarantuje dobry nastrój i świetne samopoczucie!

Po prostu TRUSKAWKOWE MARZENIE! 

 
Przepis: Pizza z  truskawkami

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej ekologicznej 
135 serka śmietankowego Ricotta fresca (lub podobny)
2 jajka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru trzcinowego
220 ml mleka + 8 łyżek do zaczynu
szczypta soli
 
Dodatkowo:
400 g truskawek świeżych/po sezonie mrożonych
2 łyżki płatków owsianych ekologicznych

Przygotowanie: 
1. Do głębokiej misy miksera wrzuć rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wymieszaj, dolej  8 łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka, rozprowadź i odstaw do wyrośnięcia na 5-10 minut.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodaj po kolei składniki ciasta: 1/2 kg mąki, serek ricottę, 2 jajka,  mleko oraz szczyptę soli. Zmiksuj krótko trzepaczkami na najwolniejszych obrotach. 

3. Ciasto przełóż za pomocą szpatułki na blaszkę i odstaw kolejny raz na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Przed włożeniem do pieca ułóż na wierzchu pizzy całe (połówki) truskawek. Wstaw na około 30-35 minut do pieca nagrzanego do 180 °C (z termoregulacją).

4. Podpieczony placek posyp kruszonką z płatków owsianych i piecz kolejne 5-7 minut do ładnego zrumienienia.




 

1 komentarz:

  1. Pizzę bardzo lubię, ale z truskawkami nie jadłam, ciasto drożdżowe z truskawkami owszem ;)

    OdpowiedzUsuń