7 maj 2017

Risotto z czarnym ryżem, krewetkami i szparagami

Risotto w stylu black & white. Z sezonowymi dodatkami: szparagami, krewetkami, etc. Prosto i wykwintnie na imprezę.
 



Czarno-białe risotto ze szparagami i krewetkami to niezwykle szybkie i proste, a równocześnie atrakcyjne danie, pełne kolorów i smaków, doskonałe na imprezę i romantyczną kolację we dwoje. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach, a jeśli kogoś zainspirowałam do własnych eksperymentów w kuchni - oto przepis: 
                                                             
Przepis: Risotto z czarnym ryżem 
krewetkami i szparagami

Składniki dla 2 osób:
100 g ryżu czarnego Integrale Nerone
100 g ryżu białego Carnaroli
1 pęczek (250 g) zielonych szparagów
kilka małych papryczek 
10 szt. średnich krewetek
2 średnie marchewki 
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
bulion warzywny
sól morska 

Przygotowanie:

1. Przygotuj Bulion warzywny (PRZEPIS).

2.  Biały ryż podsmaż krótko w oliwie. Bulionem zalej ryż i gotuj na małym ogniu ok. 15-17 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Powtórz czynności dla ryżu czarnego, z tym, że w tym przypadku, czas gotowania wynosi minimum 40 minut.

3. Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą,  odetnij lub oderwij zniszczone końcówki, delikatnie obierz skórkę, a następnie ugotuj w osolonej wodzie na pół chrupko. 

4. Krewetki pozbaw pęcherzyków, najlepiej jest zrobić to w palcach, odrywając główkę oraz zewnętrzną warstwę. Ogonek pozostaw do dekoracji. Nie zapomnij usunąć cienkiej kiszeczki.

5. Tak przygotowane krewetki skrop cytryną i oliwą z oliwek, posyp solą morską i potrzymaj w takiej marynacie 15 minut. Po tym czasie wrzuć krewetki na ruszt albo do piekarnika (z włączoną funkcją grilla) i zapiekaj 2 minuty.

Sposób podania:
Nabieraj łyżką porcje ryżu białego oraz czarnego, następnie układaj naprzemiennie na talerzu. Udekoruj zgodnie z własną fantazją - krewetkami, szparagami, papryczkami, talarkami marchewki, ... itp.,  tworząc ładny wzór.









 

6 komentarzy:

  1. Ha! Ale super podane ;) pozdrawiam e

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niesamowicie :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie nie tylko zapowiada się świetnie w smaku, ale do tego mega świetnie się prezentuje :) Mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń