26 maj 2017

Tartaletki z truskawkami

Fantastyczne mini tarty truskawkowe. Kruche babeczki, spód z ciasta maślanego plus dodatek świeżych truskawek. Pyszności!



Dziś Dzień Matki! Proponuję uczcić ten najważniejszy moment w życiu każdego dziecka (i mamy, oczywiście) pysznymi kruchymi tartaletkami truskawkowymi.

Wyglądają przepięknie oraz smakują tak samo wybornie! Najlepszy pomysł na truskawkowe mini tarty na imprezę i do popołudniowej herbatki. Przepis jest  łatwy, babeczki z mojego przepisu udają się zawsze, poradzi sobie z nimi nawet dziecko. Będą potrzebne specjalne foremki do babeczek, jeśli nie masz podobnych w domu, warto je kupić, bo będziesz je z pewnością wykorzystywać nie jeden raz.
 
Wesołej zabawy! :)


Przepis: Tartaletki z truskawkami

Składniki na 8 tartaletek:
240 g mąki pszennej
120 g masła śmietankowego
1 jajko + 1 żółtko
100 g cukru trzcinowego
500 g truskawek
cynamon
cukier puder 

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta na spód tartaletek. Jak zagnieść kruche ciasto? Mąkę pszenną (najlepiej krupczatkę albo poznańską) odważ - potrzebujesz 200 g mąki, a następnie przesiej przez sitko na stolnicę. Mąkę wymieszaj z połową cukru trzcinowego (czyli około 50 g).
 
2. Odmierz 120 g masła śmietankowego. Masło musi wcześniej minimum godzinę leżakować w lodówce, żeby było odpowiednio schłodzone. Schłodzone masło pokrój na kawałki i dorzuć do mąki wymieszanej z cukrem. Teraz całość posiekaj nożem (tępą stroną).
 
3. Pośrodku ciasta zrób niewielki dołek i wbij do niego całe jajko i żółtko. Teraz czas na wyrobienie ciasta rękami. Zagniataj ciasto w palcach do momentu, aż połączą się wszystkie składniki i powstanie plastyczna masa. Uformuj z ciasta kulkę i zawiń w folię spożywczą. Ciasto musi się teraz schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
 
4. W tym czasie przygotuj truskawki, przełóż na sito i przepłucz pod bieżącą, ciepłą wodą. Następnie oczyść, starannie usuwając szypułki i ewentualne zanieczyszczenia (listki, gałązki, itp.). Mniejsze truskawki pozostaw w całości, a większe owoce poprzekrawaj na połówki.

5. Weź głęboki rondel i zagotuj syrop z 70 g cukru trzcinowego i szklanki wody. Mieszaj energicznie łyżką do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na zakończenie dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu do smaku i jeszcze raz całość wymieszaj. Do tak przygotowanego syropu przełóż umyte i pozbawione szypułek truskawki. i pozostaw na 30 minut do macerowania (truskawki nie wymagają zagotowania).
 
6. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Wyjmij z lodówki kulkę ciasta, pokrój na 8 równych części i wyklej natłuszczone masłem foremki do babeczek. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 12-15 minut (z funkcją termoregulacji), aż się ładnie zrumienią. Po upieczeniu mini tarty udekoruj truskawkami z syropu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
 
 

 

11 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Poczęstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, chciałabym od razu porwać kilka na popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wyglądają :) Aż na noc nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ one kuszą, a ja na diecie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszące, aż ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z truskawkami <3 Muszą smakować meeega wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach te truskawki :) rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm.. wyglądają perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, częstuję się jedną :)

    OdpowiedzUsuń