18 maj 2017

Zapiekanka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Pomysł na szybki obiad z warzyw!




Ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową, pomidorami, oliwą z oliwek, oregano i serkiem ricottą (opcjonalnie, pominąć w diecie wegańskiej). Pyszne warzywne danie, gotowe w kilka chwil, do podania w jednym naczyniu, prosto z piekarnika ....  

Przepis: Zapiekanka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej


Składniki:
600 g młodych ziemniaków
300 g świeżej fasolki szparagowej
300 g pomidorów daktylowych

2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska, oregano
150 g serka ricotta


Przygotowanie:

1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki, pokrój na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Ziemniaki umyj, nie obieraj, pozostaw ze skórką, podziel na ćwiartki. 

2. Ziemniaki i fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 12-15 min., warzywa mają pozostać czyli lekko chrupkie. Podgotowane warzywa przełóż do foremki do zapiekania, wymieszaj z połówkami pomidorów, oliwą z oliwek i ziołami.

3. Na wierzchu rozłóż kilka łyżek sera ricotty i zapiekaj całość w mocno nagrzanym piekarniku przez kilka minut. Zapiekanka z ziemniakami, z fasolką szparagową, pomidorami i ricottą gotowa do podania na stół!

Moja rada:
W diecie wegańskiej zrezygnuj z dodatku twarożku, jako dodatki sprawdzą się oliwa z oliwek i zioła.

 

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta zapiekanka :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosennie, lekko, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste, szybkie w przygotowaniu i zarazem pyszne pomysły na obiad lubię :) Smacznie, zdrowo i ekspresowo ;)

    OdpowiedzUsuń