12 cze 2017

Bakłażany zapiekane z ryżem

Nadpływają łódeczki z bakłażana z farszem ryżowo-warzywnym. Pełne pyszności i zdrowia.
 


Lubię bakłażana pieczonego w piekarniku, nadziewanego farszem ryżowo-pomidorowym. To lekka, pyszna w smaku potrawa kuchni wegetariańskiej, fajny pomysł na obiad, imprezę,
gotowaną kolację.  Za oknem wiosna - nie marnuj czasu na długie i skomplikowane gotowanie! Mam dziś przyjaciółki w porze lunchu, podam faszerowane  bakłażany z kieliszkiem białego wina ....
 
Przepis: Bakłażany zapiekane z ryżem 
 
Składniki na 3 osoby:
1 i 1/2 bakłażana
250 g pomidorów
150 g ryżu jaśminowego
łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska

Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka bakłażanów, zostawiając ścianki łódeczki o grubości 4-5 mm.

2. Wydrążone łódeczki posyp obficie solą morską drobnoziarnistą i odstaw w solnej marynacie. Po 30-40 minutach starannie opłucz bakłażany, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym.

3. Przygotuj farsz: pozostały miąższ z bakłażana pokrój w drobną kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.

4. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, następnie pokrój na dość grubą kostkę. Przełóż do rondla z duszonym bakłażanem, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i oliwę z oliwek. 

5. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przesyp go do farszu i dobrze wymieszaj. Łódeczki napełnij farszem warzywno-ryżowym i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut, aż skórka bakłażana będzie chrupka i ładnie przypieczona. Podawaj gorące. 

 

 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię bakłażany, a Twoje propozycja wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za bakłażanami ale w takim wydaniu bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bakłażany i chętnie przysiadłabym się do Twojego stołu!

    OdpowiedzUsuń
  4. To niech takie łódeczki przypłyną i do mnie :) Faszerowany bakłażan - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bakłażany, łódeczki super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie lekkie obiady :) i można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń