24 cze 2017

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto pachnące truskawkami. Co za wspaniały zapach!  Musisz go upiec przynajmniej raz w sezonie truskawkowym!
 
 


Domowy placek z truskawkami, proste ciasto na smacznym, krucho-drożdżowym spodzie, z warstwą truskawek pod kruszonką to mój pomysł na imprezę dla dzieci z okazji zakończenia szkoły. Dzieci uwielbiają to ciasto, dorośli też! Podawaj na podwieczorek albo spakuj do kosza piknikowego na wycieczkę za miasto :)

Podaję proporcje na dużą blaszkę prostokątną o wymiarach 36 cm x 32 cm. Ja daję zwykle mniej cukru do ciasta, niż podano w przepisie, ale to jest już kwestia smaku oraz indywidualnych przyzwyczajeń. Ciasto można upiec też na mniejszej blaszce z połowy składników.

Wesołych wakacji! :)

Przepis: Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki na ciasto (na dużą blaszkę):

500 g mąki
250 g masła + trochę do blaszki
2 jajka
200 g cukru
25 g drożdży
1/4 łyżeczki soli 

Kruszonka: 
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła 

Warstwa truskawkowa:
800 g świeżych truskawek
200 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder

Przygotowanie:
1. Na ciasto odmierz 500 g mąki oraz 200 g cukru i przesyp do misy.  Masło i rozkruszone drożdże dorzucić do mąki. Zrób dołek, wbij dwa jajka. Posiekaj całość nożem, a następnie rozetrzyj w rękach na piasek. Następnie wyrób ciasto mikserem na gładką masę.

2. Zagnieć z ciasta kulkę, włóż do lodówki na ok. 20 minut. Ze składników na kruszonkę wyrób w palcach ciasto, zagnieć z ciasta małą kulkę i również włóż do lodówki. 
 
3. Przygotuj truskawki: owoce opłucz pod bieżącą wodą, usuń szypułki. Truskawki przekrój na pół, większe pokrój na ćwiartki. W głębokim rondlu podsmaż pokrojone truskawki z cukrem. Dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu do smaku i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, aż powstanie gęsta pulpa truskawkowa.

4. W tym czasie rozgrzej piec do temperatury 200°C. Wyjmij z lodówki kulkę ciasta, rozłóż na dobrze natłuszczonej blaszce. Rozsmaruj pulpę truskawkową. Następnie wyjmij z lodówki małą kulkę ciasta na kruszonkę, odrywaj małe kawałeczki ciasta i rozkrusz na warstwie truskawek.

5. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35-40 minut do ładnego zrumienienia. Ciasto  po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
 

 
 

4 komentarze:

  1. Idealne ciasto na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezonowym ciachem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń