27 cze 2017

Papaja z krewetkami


Sałatka z pieczoną papają i krewetkami rodem z Karaibów. Tak smakuje tropikalne lato!
 
 


Wczoraj miałam szczęście i wypatrzyłam w sklepie piękne, dojrzałe owoce papai. Papaja sprawia, że dania stają się bardziej wytworne i eleganckie. Są doskonałe jako przystawka na specjalne okazje, na wakacyjne przyjęcie w ogrodzie i do menu z szampanem.

Egzotyczny owoc papai wprawi Cię w wakacyjny nastrój!
Udanej zabawy! :)

Przepis: Papaja z krewetkami
 
Składniki na 4 porcje: 
2 dojrzałe papaje
450 g świeżych krewetek lub 2 słoiczki krewetek koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka suszonego oregano bio
kilka liści sałaty rzymskiej
bagietka
 
Przygotowanie: 
1. Jeśli masz gotowe krewetki ze słoiczka, odsącz je z zalewy. Świeże krewetki obierz, lekko oprósz solą, skrop cytryną  i podgotuj 1-2 minuty. 
 
2. Przygotuj papaję - owoce umyj, podziel na połówki, starannie wydrąż miąższ ze środka wraz z pestkami. Rozgrzej piekarnik. Połówki papai opiekaj ok. 15-20 minut, następnie napełnij krewetkami i zapiekaj przez kolejne 2 minuty.
 
3. Tak faszerowane połówki papai podawaj na liściach sałaty rzymskiej, skropionej oliwą z oliwek, z kromeczkami bagietki.
 
 
 
 

4 komentarze:

  1. Fantastyczne danie, rzeczywiście jak tropikalne lato na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejciu! Chętnie spróbowałabym takiej przekąski. Świetnie się prezentuje :) No i uwielbiam krewetki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze papaji i nie przyrządzałam sama krewetek. Będę musiała rozejrzeć się w sklepach, kolory zachęcają!

    OdpowiedzUsuń