8 cze 2017

Sałatka ze świeżych ziół i cukinii

Orzeźwiająca i lekka sałatka z cukinią w dwóch kolorach i smakach. Plus zielone listki ziół, oliwa z oliwek, farfalle.
 
 

Wykorzystałam cukinię w dwóch kolorach, żółtym i zielonym, dzięki czemu danie wygląda na talerzu pięknie i kolorowo. Idealna sałatka makaronowa na lato, dobra na zimno, jak i na ciepło, a co najlepsze - gotowa w 10 minut. W diecie wegańskiej zrezygnuj z dodatku parmezanu, wystarczy oliwa i świeże zioła. 2 wersja: jeśli unikasz węglowodanów, zrób sałatkę z cukinii i ziół z pominięcie makaronu. Polecam na dietetyczny lunch albo lekką kolację. 
 
Przepis: Sałatka ze świeżych ziół i cukinii
 
Składniki dla 4 osób: 
1 cukinia żółta
1 cukinia zielona 
280 g makaronu farfalle 
1/2 łyżeczki soli morskiej
łyżki oliwy z oliwek 
świeże listki melisy 
gałązki pietruszki 
tarty parmezan (opcjonalnie) 
 
1. Nastaw wodę na makaron.  W tym czasie cukinię obierz, pokrój na grubą kostkę, posól, podsmaż krótko w oliwie, następnie dolej trochę wody i duś przez 1-2 minuty. Cukinia ma pozostać chrupka.

2. Tak przygotowaną cukinię wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Posyp tartym parmezanem, wymieszaj. Bezpośrednio przed podaniem obłóż listkami melisy i całymi gałązkami pietruszki, skrop oliwą z oliwek.  


 
 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię, pyszne danie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, fajne orzeźwiające połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie spotkałam się jeszcze z takimi smakami! Zaskakujące i pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako, że bardzo lubię cukinię to myślę, że ta sałatka przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie!
    Może też być letnim obiadem...

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna lekka sałatka w sam raz do pudełka do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda obłędnie. Nigdy nie mam pomysłu, jak wykorzystać cukinię, więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. idealna sałateczka do pracy :D na drugie sniadanie :) :) :)
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń