5 cze 2017

Warzywne leczo

Cukinia, pomidory, świeże zioła. Ideał na gorące dni.
 


Leczo, które zawsze wszystkim smakuje. A ponadto mogę go zrobić wcześniej - będzie sobie spokojnie czekało w garnku.

Upiecz warzywa przed włożeniem do zupy. Dzięki pieczeniu, warzywa zachowają piękny kolor i aromat, pozostaną apetycznie  chrupkie i nie rozpadną się w zupie, nie chcemy przecież zrobić papki z warzyw. Bo to już zupełnie inna historia .... 

Przepis: Warzywne leczo

Składniki:
2 średnie lub 3 małe cukinie (ok. 600 g)
2 op. pomidorków koktajlowych 
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 tacka włoszczyzny 
1 kieliszek białego wina
sól morska
świeże listki melisy 

Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny ugotuj aromatyczny wywar według mojego przepisu na BULION WARZYWNY, podlewając go białym winem.

2. W tym czasie pomidorki pokrojone na połówki i pokrojone cukinie (duże w kostkę, małe cukinie wystarczy pokroić na półplasterki), przełóż na blaszkę. Warzywa posyp ziołami, szczyptą soli, skrop oliwą i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut. 

3. Po upieczeniu połowę pomidorów zmiksuj (ze skórką) na gęstą pulpę. Pozostałe pomidory pozostaw do zupy w całości.

4. Składniki leczo (pulpę z pomidorów i pieczone kawałki warzyw)przełóż do garnka z bulionem, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem ewentualnie podgrzej i udekoruj świeżymi ziołami.



 
 

2 komentarze: