24 sie 2018

Muffinki z borówkami

Pyszne i zdrowe muffinki borówkowe! Łatwy przepis - wystarczy tylko wymieszać składniki i gotowe!

 

Ktoś tu wspominał muffinki z borówkami? Proszę bardzo! Muffiny mają swoje oryginalne pochodzenie z amerykańskiej tradycji kulinarnej, ale na dobre zadomowiły się u nas. I nie wyobrażamy sobie bez nich życia! Moje ulubione muffinki to te z dużą ilością borówek, z jogurtem naturalnym i oliwą, pyszne na każdą okazję i porę dnia: jako słodka przekąska, drugie śniadanie czy deser do popołudniowej kawy. Nawet jeśli dbasz o linię i jesteś na diecie, możesz pozwolić sobie od czasu do czasu na jedną małą muffinkę :)

Oto przepis na moje ulubione muffinki z dużą ilością borówek:
 
 
 
 
Muffinki z borówkami 

Składniki na 8 muffinek:
450 g borówek
100 g cukru trzcinowego
1/2 kg mąki orkiszowej
3 łyżki płatków owsianych 
2 całe jajka
2 op. gęstego jogurtu naturalnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
1. Borówki przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Potem przełóż do głębokiego rondla i zasyp cukrem. Podsmaż na wolnym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Borówki powinny lekko puścić sok. Odstaw do wystudzenia.

2. Mąkę odważ, przesyp do głębokiej miski miksera, wsyp płatki, wymieszaj. Wbij jajka, dodaj  jogurt oraz oliwę i sól. Zmiksuj ciasto trzepaczkami. Następnie do ciasta dodaj borówki i wymieszaj całość łyżką. Foremki do muffinek napełnij ciastem. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C.

Moja rada:
Cukier trzcinowy nadaje fajny orzechowo-karmelowy posmak, ale w przepisie jest go mało i muffinki wychodzą nie za słodkie (ja takie właśnie lubię). Jeśli wolisz słodsze muffinki, albo kiedy borówki są mało słodkie, podwój ilość cukru.




 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz