21 wrz 2017

Czarne risotto z pieczoną dynią i syropem klonowym

Przepis na jesień! Risotto z czarnym ryżem, z kawałkami dyni, syropem klonowym oraz pestkami dyni.

 


Pomysł na to danie przyszedł mi do głowy w jesiennym Sopocie. Sopot zachował urok starego kurortu - drewniane molo, stylowe kawiarenki, dawna architektura. Jesienią jest tu szczególnie pięknie i o wiele spokojniej niż w czasie sezonu, o czym mogłam się przekonać w czasie krótkiego wypadu nad morze. A dynia to takie jesienne warzywo.  
Połączyłam ryż z dynią, syropem klonowym i pestkami dyni, co dało wyśmienity efekt. Polecam dynię hokkaido, bo nie wymaga obierania, a pieczenie wydobywa z niej pikantno-słodki smak. A jak niesamowicie wygląda na talerzu to połączenie czarnego z pomarańczowym! Danie idealne na przyjęcie u Harry'ego Pottera! :) Sprawdzi się znakomicie, kiedy zorganizujesz już wkrótce imprezę dla dzieci na Halloween :)  
 
 
Czarne risotto z pieczoną dynią i syropem klonowym 

Składniki na 3-4 osoby:
300 g ryżu integrale nerone
1 dynia hokkaido - ok. 2 kg

Na marynatę do dyni:
4 łyżki oliwy z oliwek
syrop klonowy - do smaku
1/2 łyżeczki soli morskiej
na bulion włoszczyzna
dodatkowo: świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny zagotuj bulion. Ryż zalej bulionem po odcedzeniu warzyw i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wchłonie płyn. Uwaga: w przypadku czarnego ryżu czas gotowania wynosi ok. 40 minut.

2. Kawałki dyni, upieczone w marynacie z oliwy, soli morskiej i syropie klonowym, wymieszaj z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posyp danie uprażonymi pestkami dyni i udekoruj świeżymi ziołami.

Moja rada:
Pestek z dyni nie wyrzucaj. Przepłucz miąższ, wyjmij pestki i dorzuć na blaszkę kilka minut przed końcem pieczenia.



 

 

7 komentarzy:

  1. cudownie się komponuje ze słonecznymi kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie to musi dopiero smakować! I od razu zrobiło się tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    Mam ochotę na Twoje danie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i jestem pewna, że tak właśnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała jesienna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie risotto wygląda zjawiskowo, jeszcze nie próbowałam czarnego!

    OdpowiedzUsuń