16 mar 2018

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Chrupiące ziemniaczki z piekarnika, pieczone ze skórką, prosty do przygotowania przepis na ziemniaki, z przyprawami i z wędzonym łososiem - to idealna przystawka do obiadu lub samodzielne danie.
 


Zima wciąż trzyma, trudno żyć o samym listku sałaty. Dlatego dzisiaj w mojej kuchni coś bardziej sycącego czyli ziemniaki z piekarnika. Przygotowanie zaczynam od lekkiego podgotowania ziemniaków, następnie, przybrane plasterkami łososia wędzonego, zapiekam do ładnego zrumienienia. Podaję z zielonym akcentem w postaci sałaty. Bez wysiłku i danie gotowe!  

Pieczone ziemniaki w mundurkach, z dodatkiem oregano i z łososiem wędzonym to pyszny w smaku, łatwy i szybki przepis na ziemniaki z pieca. Takie małe ziemniaczki, nic wielkiego, a pyszne. 

Prawdziwa skrobia ;) Polecam!

 
Ziemniaki pieczone w mundurkach
 
Składniki na 4-6 osób:
4-6 dużych ziemniaków
250g łososia marynowanego w plastrach
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soli morskiej  
2 łyżeczki suszonego oregano bio
masło - do podania
dodatkowo: główka sałaty rzymskiej

Przygotowanie: 
1. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą, chyba, że masz myte, wtedy wystarczy je tylko opłukać. Ziemniaków nie obieraj, pozostaw je w mundurkach. W dużym garnku nastaw wodę do zagotowania. Jak się zacznie gotować, włóż delikatnie ziemniaki i dodaj szczyptę soli.

2. Gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie, ale nie rozgotowane, mają pozostać chrupkie. W tym czasie rozgrzej piec do temperatury 250°C.

3. Podgotowane ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Plastry łososia potargaj na mniejsze kawałeczki, ułóż dekoracyjnie na połówkach ziemniaków. Całość skrop oliwą z oliwek i posyp suszonym oregano.

4. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 7-10 minut, aż ziemniaki i łosoś ładnie się przypieką.

Moja rada:
Zapiekankę podawaj jeszcze gorącą prosto z pieca na stół, a przed podaniem polej delikatnie roztopionym masłem. Ziemniaki pieczone w mundurkach najlepiej smakują jako przystawka, podane z zieloną sałatą na obiad lub kolację.



 

1 komentarz:

  1. Jako miłośniczka ziemniaków muszę się przyznać, że piekę je średnio 4 razy w tygodniu :) Uwielbiam! A z łososiem to już w ogóle niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń