7 wrz 2017

Crumble z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Świeże brzoskwinie zapiekane pod kruszonką z płatkami migdałów. Rewelacyjny deser jak wspomnienie lata. 




Właściwie to miałam być rozsądna, właściwie obiecywałam sobie, po wakacyjnym szaleństwie żadnych więcej deserów, ale ponieważ rozsądek nie jest moją mocną stroną, zaczynam nowy sezon oczywiście od deseru! Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że jest lekki, bo z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego i mocno owocowy.
 
Oto niezwykle prosty przepis na migdałowe crumble z brzoskwiniami.
 

Niech moc (z owoców) będzie z Wami! Pozdrawiam. Amanda


Przepis: Crumble z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Składniki:
(na małą foremkę do tarty o śr. 20 cm)
3 bardzo duże brzoskwinie lub 5-6 mniejszych
40 g cukru trzcinowego
do foremki 10 g masła 

Na kruszonkę:
65 g mąki
65 g migdałów w płatkach
40 g cukru trzcinowego
80 g masła 

Przygotowanie:
1. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki, podziel na ósemki, rozłóż w natłuszczonej foremce do tarty.

2. Przygotuj kruszonkę: odważ mąkę, dodaj cukier trzcinowy oraz posiekane masło, następnie rozetrzyj w rękach, dodaj płatki migdałów, wymieszaj i gotową kruszonką posyp brzoskwinie.

3. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją termoregulacji przez ok. 12-15 minut.


 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Bardzo chętnie bym zjadła - nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała rozpusta i jeszcze ten dodatek migdałów :)

    OdpowiedzUsuń