7 wrz 2017

Crumble z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Świeże brzoskwinie zapiekane pod kruszonką z płatkami migdałów. Rewelacyjny deser jak wspomnienie lata. 



Właściwie to miałam być rozsądna, właściwie obiecywałam sobie, po wakacyjnym szaleństwie żadnych więcej deserów, ale ponieważ rozsądek nie jest moją mocną stroną, zaczynam nowy sezon oczywiście od deseru! Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że jest lekki, bo z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego i mocno owocowy.

Oto niezwykle prosty przepis na migdałowe crumble z brzoskwiniami.
 
Niech moc (owoców) będzie z Wami! Pozdrawiam. Amanda


Crumble z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Składniki:
(na małą foremkę do tarty o śr. 20 cm)
3 bardzo duże brzoskwinie lub 5-6 mniejszych
40 g cukru trzcinowego lub kokosowego

Na kruszonkę:
65 g mąki owsianej
65 g migdałów w płatkach
40 g cukru kokosowego
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki, podziel na ósemki, rozłóż w natłuszczonej foremce do tarty, posyp cukrem i podpiecz.  

2. Przygotuj kruszonkę: odważ mąkę, dodaj cukier kokosowy oraz 4 łyżki oliwy. Następnie rozetrzyj w rękach, dodaj płatki migdałów, wymieszaj i gotową kruszonką posyp brzoskwinie.

3. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją termoregulacji przez kolejne 12-15 minut.


 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Bardzo chętnie bym zjadła - nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała rozpusta i jeszcze ten dodatek migdałów :)

    OdpowiedzUsuń